1 op 3 Vlaamse ouders laat kinderen vroeger thuis om vakantie te starten
Laatste schooldag is ook een schooldag

Maandag 30 juni is dit jaar de laatste schooldag, en dat zorgt bij veel Vlaamse gezinnen opnieuw voor discussie: is het de moeite om nog te gaan? Uit een bevraging van kortingscode.be bij meer dan 600 Vlaamse gezinnen blijkt nu dat 29% van de ouders hun kinderen al eens een dag eerder van school hield in de laatste schoolweek. Een alarmerend hoog cijfer gezien de geldende leerplicht in ons land. Maar dit cijfer wordt ondersteund door een groot maatschappelijk draagvlak. Drie op de vier ondervraagden vindt dit blijkbaar ook aanvaardbaar. Slechts 24% vindt dat ouders hiervoor gesanctioneerd moeten worden.
Toch blijft het juridisch duidelijk: de leerplicht geldt voor alle Vlaamse kinderen vanaf 5 jaar tot 18 jaar tot en met de laatste lesdag. Een afwezigheid zonder geldige reden – zelfs op 30 juni – wordt geregistreerd als problematische afwezigheid. Vanaf vijf halve dagen ongeoorloofde afwezigheid moet een school het CLB inschakelen. Bij structurele afwezigheid kan de schooltoelage worden ingetrokken of kan het parket worden ingeschakeld.
“Op de laatste schooldag zijn er meestal geen grote lessen meer, maar we organiseren wel activiteiten in klasverband,” zegt Lies Vercruysse, directeur van lagere school De Graankorrel in Wervik. “We merken dat sommige ouders hun vakantie bewust vervroegen, maar net zo goed krijgen we bedankingen van ouders die blij zijn dat er die dag nog opvang voorzien is. Voor veel gezinnen blijft die maandag een belangrijke dag in de organisatie van werk en gezin.”
De keuze om een dag vroeger te vertrekken is vaak ingegeven door financiële motieven: een reis die vertrekt op vrijdag 27 juni is gemiddeld meer dan 500 euro goedkoper per persoon dan dezelfde reis op dinsdag 1 juli. Voor een gezin met twee kinderen betekent dat een verschil van meer dan 2000 euro. De combinatie van financiële voordelen, beperkte lesinhoud en organisatorische druk maakt dat steeds meer ouders hun eigen afweging maken — al blijft de officiële regelgeving helder.